Nässelpesto

​1 liter färska nässlor

1/2 dl solrosfrön

1 vitlöksklyfta

1 dl riven parmesanost

1 dl olivolja

salt och peppar

(citronsaft)

Ansa nässlorna och koka dem hastigt i 2 minuter, häll av och pressa ur vattnet.

Mixa nässlorna tillsammans med solrosfrön, vitlök och parmesanost. Häll i olivolja.

Smaka av med salt och peppar, ev pressa i lite citron.

Vitkålssoppa med pesto

​4-6 personer

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

600 gram vitkål

1,5 dl grädde

1 dl cream fraiche

2 msk pesto (se recept på nässelpesto)

citronsaft

salt, peppar och chiliflakes efter smak. Även lite grönsaksbuljong om man vill.

Hacka lök och vitlök och fräs i smör tills det mjuknar.

Hacka vitkål och fräs med löken.

Häll på vatten, och buljong, så det precis täcker kålen och låt koka tills kålen är mjuk.

Slå i grädde, cream fraiche, pesto och kryddor, mixa slät. Smaka av med citron, salt och peppar, späd ev med vatten.

Blomkålspizza med pesto

1 stort blomkålshuvud ca 1.5 liter färdigriven

4-5 ägg beroende på storlek

2 dl mandelmjöl

2 msk fröskal

2 dl riven prästost

Salt

Riv blomkålen till blomkålsris för hand eller i matberedare. Krama ur kålen ordentligt, blomkål innehåller mer vätska än du tror.

Blanda kålen med de uppvispande äggen, mandelmjölet, fröskalen, osten å salta. Blanda ordentligt å låt stå å svälla några minuter.

Forma till på 2 plåtar med bakplåtspapper under eller gör fina mindre rundlar.

Grädda mitt i ugnen på 200 grader i ca 18-20 min. Låt svalna.

Bred på din pesto å stekta champinjoner.

Vill du göra riktig pizza så bakar du av din pizza en gång till med lite ost på toppen. Receptet kan varieras i all oändlighet.

Örtpesto

60 g persilja

75 g färsk spenat

2 dl rostade solroskärnor

1 vitlöksklyfta eller 2 för den som vill

ca 1 dl olivolja

Saft från 1 citron

Salt å peppar

Börja med att rosta solroskärnorna i en torr stekpanna. Låt svalna.

Mixa solroskärnorna fint.

Mixa örterna å blanda i resten av ingredienserna. Mixa rejält å smaka av med salt å peppar. Behövs mer syra, tillsätt mer citronsaft eller varför inte lite rivet citronskal.

Peston ska vara lite stabbig så den inte rinner av pizzan

Fetaost kräm

75g fetaost

2 dl avrunnen grekisk yoghurt eller 200g färskost

1dl avrunnen cream fraich

Salt å peppar

Låt yoghurten å cream fraichen rinna av i varsitt kaffefilter. Gärna några timmar eller över natten. Smula fetaosten å blanda med yoghurt å cream fraich. Smaka av med salt å peppar. Vill ni ha en lenare variant, så mixa osten med lita av yoghurten eller cream fraichen för att sedan röra i resten.

Mini matmuffins

​ca 40st minimuffins (eller 12 normala muffins)

3 1/2 dl filmjölk

1 tsk fiberhusk

1 ägg

1,5 dl mandelmjöl

2,5 dl bovetemjöl

1,5 tsk bikarbonat

100 g smör

Smaksättning

1 msk torkad basilika

8-10 soltorkade tomater

10-12 gröna eller gröna oliver

1/2 stor eller 1 liten rödlök

100 g fetaost

ca 20 basilikablad

1/4 chili

1/2 tsk salt

riven parmesanost till att lägga på toppen

Rör ihop fil och fiberhusk, låt svälla 5 min. Under tiden mixa ihop smaksättningen, utan fetaosten, med en stavmixer. Tillsätt ägg och mjölsorterna blandat med bikarbonat i filen. Rör i smält smör, smaksättning och smula i fetaosten.

Fyll muffinsformarna till 2/3 och lägg på lite riven parmesanost. Grädda i ugnen ca 12-15 min i 200grader tills de fått en fin gyllene färg.

Om ni inte använder muffinsplåt så välj en form med tjock kant och glatt yta, annars smörj formarna med lite smör eller olja.

Fänkålssoppa

​Recept till 4 personer

2 st gula lökar

2 vitlöksklyftor

4 mindre eller 2 större fänkålshuvud

2 dl torrt vitt vin

3 dl grädde

ca 3-4 dl vatten

salt och peppar

Fräs hackad lök, fänkål och vitlök mågar minuter i kokosolja eller smör. Tillsätt grädde, vin och fyll på med vatten så det precis täcker. Koka ca 20 minuter tills fänkålen är mjuk. Mixa soppan slät och späd med vatten till lagom koncistens. Smaka av med salt och peppar.

Topping

-Grönkål, lök, vitlök, kikärtor och soltorkade tomater.

Fräs på grönkål, lök ock vitlök i smör eller kokosolja. Rör i kikärtor och hackade soltorkade tomater och servera.

- Eller så toppar ni soppan med lite färska räkor och citron.

Grön ärtsoppa

​Soppa till 4 personer

500g frysta gröna ärtor

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

1 burk kokosmjölk

1/2 citron

Hacka lök ock vitlök, fräs i smör eller kokosfett till löken blir mjuk. Häll i ärtorna och fyll på med vatten så det täcker. Koka under lock till ärtorna är klara, mixa soppan och häll i kokosmjölken. Koka upp och smaka av med citronsaft, salt och peppar. Och eventuellt spä med vatten om soppan är för tjock.

Filmjölksbröd med äpple och havre

​5 dl filmjölk

1 msk honung

2 grovrivna äpplen

2 msk chiafrön

1 tsk salt

2 tsk bikarbonat

2 dl havregryn

4,5 dl mjöl ( jag blandade durra-, teff- och bovetemjöl)

Rör ihop filmjölk och honung, tillsätt resten av ingredienserna och blanda ordentligt. Häll den lösa degen i en smörad eller en bakpappersklädd brödform. Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 50-60 minuter.

Guacamole med gröna ärtor och avokado

​250g tinade gröna ärtor

1 stor eller 2 små avokados

2 - 4 vitlöksklyftor

1/2 - 1 färsk chili

limskal och limesaft

salt

Mixa ihop tillsammans med någon msk olivolja. Smaka av och krydda på mer om det behövs.

Svampkräm

​300g svamp, gärna både skogschampinjoner och kantareller.

1/2 purjolök

200g färskost

1-2 klyftor vitlök

västerbottenost

färsk timjan

citron

salt och peppar

Fräs den hackade svampen i smör, lägg i bunke för att svalna. Fräs lök, vitlök och timjan mjukt och låt svalna tillsammans med svampen. Blanda i färskost så att det blir en kräm och riv i västerbottenost efter tycke och smak. Smaka av med salt, peppar och citronsaft.

Lingonbröd

​Se “bikarbonatsbröd med frukt och nötter” receptet, byt ut torkad frukt och nötter till 1-2 dl färska eller frysta lingon.

Rotfruktskaka

Skriver inga mått i detta recept utan ni får uppskatta efter hur många som ska äta.

50% potatis

25% morötter

25% rödbetor

rödlök, vitlök, fetaost och färsk rosmarin

Skiva rotfrukterna tunt å blanda i en gratängform med skivad rödlök, hackad vitlök och rosmarin och smulad fetaost. Salta och peppra, och blanda väl. Avsluta med att packa ihop rotfrukterna ordentligt och häll på grädde så det täcker gratängen. Grädda i 200 grader tills gratängen är genom mjuk. Serves varm eller kall.

Rödbetssoppa med smak av ingefära, citron och chili

​6 st tora rödbetor

1 st stor gul lök

2 st vitlöksklyftor

1 msk ingefära färskriven

1 st röd chili

1 st citron

grönsaksbuljong

salt

Skala och tärna rödbetorna och finhacka löken. Fräs i smör eller kokosolja. Låt vitlök, ingefärsrivet och den finhackade chilifrukten fräsa med lite innan du slår på vatten och buljong. Fyll på med vatten tills rödbetorna täcks och låt puttra under lock tills de mjuknat.

Mixa soppan slät. Tillsätt citronskal och saft efter smak och gör ett uppkok. Servera med lite gräddfil.

För lite matigare soppa kan kan göra en topping med lök, vitlök och grönkål som får fräsa en stund i pannan. Blanda i lite kikärtor och toppa soppan.

Ett tips är att servera soppan kall en varm sommardag, men krydda då lite extra.

Thai inspirerad rotfruktssoppa

250 gram morötter

250 gram sötpotatis

1 gul lök

2 klyftor vitlök

1 rågad msk rödcurry

400 gram kikärtor

400 ml kokosmjölk

1/2 purjolök

1 lime, skal och saft

grönsaksbuljong

Bryn lök ock vitlök försiktigt. Hacka upp morötter och sötpotatis och lägg i kastrullen. Rör i rödcurry och fyll på med buljong och vatten tills rotfrukterna är täckta. Koka tills morötterna är mjuka och mixa soppan. Häll i kokosmjölken, kikärtorna och lime. Koka upp soppan och späd med mer vätska om den känns för tjock. Bryn purjolöken och toppa soppan med vid servering.

Detox bröd

​1 msk psylliumfröskal

1 dl vatten

1 dl chiafrön

2 dl solroskärnor

2 1/2 dl kokosflingor

3 dl skrädmjöl

4 ägg

4 msk kokosolja

1 tsk salt

Blanda psylliumfröskal och vatten och låt svälla några minuter. Rör i fröer, mjöl, ägg och kokosoljan. Forma degen till ett runt bröd, ca 3-4 cm högt på ett bakplåtspapper. Grädda i 160 grader ca 60 minuter.

Tomatsoppa med kokosmjölk och chili

​4 portioner

1st gul lök

ca 2cm riven färsk ingefära

2st vitlöksklyftor

1 liten röd chili

1 stjälk citrongräs

400gram tomater, burk eller färska

400ml kokosmjölk

1 msk tamari

1lime, saft och skal

Hacka lök och vitlök och bryn försiktigt. Tillsätt kryddor och tomaterna. Mixa soppan och tillsätt kokosmjölk och en stjälk krossad citron gräs. Låt småputtra en 20minuter och smaka av med tamari, salt och lime. Ta bort citrongräs stjälken och servera. Soppan blir mer smakrik om den får stå till dagen efter, men låt då citrongräset ligga i.

Bikarbonat bröd med frukt och nötter

Till 1st limpa behövs

7dl mjöl, blanda mörkt och ljust mjöl tex bovete, teff, durra, skrädmjöl eller rismjöl

4dl fil

2dl hackade nötter och torkad frukt

2tsk bikarbonat

1-2tsk salt

1msk honung

Rör ihop alla ingredienser i en bunke. Häll upp i en brödform och grädda i 200 grader, ca 60 minuter. Blir det för mycket färg kan man lägga ett bakplåtspapper över för att inte bränna ytan.

Kesoröra med kikärtor, soltorkade tomater och timjan

​1 burk keso

1 burk soltorkade tomater

1 kruka timjan

1/2 burk kikärtor

1 klyfta vitlök

1 citron, saft och skal

Rör ihop och smaka av med salt och peppar.

Broccolisoppa med timjan och citron

Soppa till 4pers

500 g broccoli

1 st gul lök

2 klyftor vitlök

1msk timjan

1 st citron, saft och skal

grönsaksbuljong

(1/2 dl grädde om man vill)

Stek löken mjukt och tillsätt vitlöken och timjan. Dela broccolin och lägg i kastrullen. Fyll på med vatten och buljong så det täcker och koka tills broccolin är mjuk. Mixa soppan och smaka av med citron, grädde och salt.

Sötpotatissoppa med limemarinerade gröna linser

​4 portioner

500g sötpotatis

1st gul lök

2st vitlöksklyftor

1tsk spiskummin

1msk riven färsk ingefära

1-2msk jordnötssmör

1st lime, saft och skal

buljong

salt

2dl gröna linser

1/2st purjolök

1st lite röd chili

1st kruka koriander

1st lime, saft och skal

1msk olivolja

salt och peppar

Skala och hacka löken, stek den mjuk. Tillsätt kryddor under omrörning och potatisen. Fyll på med vatten och buljong så det precis täcker,( lättare att mixa soppan och fylla på med mer vatten efter) och låt koka tills potatisen är mjuk. Mixa soppan slät och späd med vatten till önskad konsistens. Rör i jordnötssmör och lime och smaka av med salt.

Koka linserna al dente, gärna med salt och buljong. Blanda strimlad purjolök, finhackad chili, hackad koriander, olivolja, limen med linserna. Rör runt och smaka av med salt och peppar.

Vill man ha en lite matigare soppa kan man lägga i en halv burk kikärtor precis före man mixar soppan.

Kikärts- och morotssoppa med kardemumma

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

500 g morötter

1 tsk mortlade kardemummafrön

1 burk kikärter

1 burk kokosmjölk

1 lime, skal och saft

grönsaksbuljong

Fräs löken mjuk. Tillsätt de tärnade morötterna och kardemummafrön. Fyll på med vatten och buljong så det täcker morötterna. Koka tills morötterna är mjuka, tillsätt kikärterna. Spara 1 dl kikärter till topping. Mixa soppan slät. Tillsätt kokosmjölken och späd med mer vatten till önskad konsistens. Smaka av med limen, salt och lite chili om man vill ha lite sting.

Topping

1 dl

kikärter

2 msk rostade sesamfrön

färsk koriander

olivolja

lime, skal och saft

Rosta sesamfröna, hakad koriandern. Blanda ihop kikärter, rostade sesamfrön och koriander. Smaka av med lite olivolja, limesaft och limeskal. Toppa soppan med blandningen och njut.

Receptet räcker till 4 portioner.

Citronpumpasoppa

4 portioner

400g lök

800g pumpa

2st äpplen, skalade

4st vitlöksklyftor, hackade

1/2 msk färskriven ingefära (eller 1tsk mald ingefära)

1tsk gurkmeja

1st citron, saften av och 1/2tsk rivet skal

1l grönsaksbuljong

1burk kokosmjölk

salt och peppar

Skala och skär lök, pumpa och äpplen i jämnstora bitar. Fräs med vitlöken i rikligt med smör eller kokosolja. Slå på buljongen så det täcker grönsakerna. Det är lättare att mixa om det inte är för mycket vätska i. Lägg i kryddor och citron, låt småputtra tills grönsakerna är mjuka. Mixa soppan och späd med mer vätska om det behövs och häll i kokosmjölken. Smaka av med salt och peppar. Servera som den är, med en klick färskost eller toppa med lite gröna linser, frästa i olja och vitlök.

Ischoklad

Lika delar kokosolja och chokladkaka, ex 100gram kokosolja och 100 gram choklad.

Smält kokosoljan och rör ned chokladkakan, häll upp i knäckformar.

Välj en smaksatt choklad, smaksätt själv, toppa med riven apelsinskal eller nötter. Ställ i kylen och njut av när ischokladen stelnat.

Blåbärsbakelse

​Botten:

3 dl mandel

1 dl torkade aprikoser

1 dl dadlar

1 tsk kokosolja

lite vatten

nypa salt

Fyllning:

5 dl blåbär

4 dl cashewnötter

3-4 msk honung

2 krm vaniljpulver

Lägg dadlarna och aprikoserna i blöt ett par timmar om de är torkade.

Mixa ingredienserna till botten till en jämn deg. Tillsätt eventuellt lite vatten om den blir för torr. Platta ut degen i en springform, täck med ett bakplåtspapper och pressa ut den så mycket som möjligt. Lyft försiktigt av pappret.

Mixa ingredienserna till fyllningen och fördela den över botten. Ställ frysen i ett par timmar.

Bakelsen smakar gott att äta lite halvfrusen, ta fram formen en halvtimma innan servering så är det lättare att skära snygga bitar och dekorera med lite riven mörk choklad.

“Rör-ihop” muffins

100 g smör

1,5 dl kokossocker

2 dl mjöl (rismjöl, kikärtsmjöl, mandelmjöl eller blanda två sorter)

2 st ägg

1 tsk bakpulver

1 krm vaniljpulver

äpple, kanel, kardemumma och smör att steka i.

Smält smöret och låt svalna. Blanda det torra ingredienserna. Rör ihop äggen och blanda i mjölblandningen, häll i smöret. Tärna äpplen och stek lätt i smör. Strö över kanel och kardemumma efter smak.

Häll upp smeten i muffinsformar, 12 “normala” eller 24 mini och toppa med äpplena. Grädda i 175 grader, 20-25 min för “normala” och 8-10 min mini.

Eller häll smeten i en springform och toppa med valfri frukt eller bär.

Chiasylt

​3 dl hallon

1/2 dl vatten

3 msk chiafrön

1-2 msk honung

1 krm vaniljpulver

Rör ihop alla ingredienser och låt svälla i kylen i ca en timme.

Scones

​5 dl havremjöl

2 dl havregryn

1 msk bakpulver

1 tsk kardemumma

1 tsk salt

2 ägg

1 dl vatten

1 tsk valniljpulver

1 dl kokosolja

2 msk honung

Smält kokosolja. Blanda de torra ingredienserna i en skål. Vispa ägg och vatten i en ny skål, och häll i mjölblandningen. Rör i kokosolja och honung.

Klicka ut smeten på en plåt med bakplåtspapper, ca 10 stora eller 20 mindre. Grädda i ugnen 175 grader, 25-40 minuter för stora och 15-20 minuter för små. Ta ut när bröden är fasta och fått en gyllenbrun färg. Ät sconesen som de är, med en klick chiasylte eller riktigt smör.

Havrebröd

​3 dl havregryn

2 dl hett vatten

2 msk smör/kokosolja

salt

Smält smöret i vattnet och rör i havregrynen och saltet. Låt stå några minuter tills smeten har klibbat ihop sig. Klicka ut till 6 “kakor” och platta försiktigt ut till ca 0,5 - 1cm tjocklek. Blöt fingrarna så fastnar inte smeten på fingrarna. Grädda i 200 grader ca 20-25 min. Riv i en morot eller blanda i lite solrosfröer för smaksättning.

Färskoströra

Mixa färskost med citron skal och dill efter tycke och smak. Gott till pålägg eller som grönsaksdipp.

Chokladfudge med raw kakao

​2 msk kokosolja

2 msk agavesirap

1 tsk vaniljpulver

4 msk raw kakao

Smält kokosoljan försiktigt och rör i de övriga ingredienserna. Klä en mindre form med bakplåtspapper eller häll upp i knäckformar/små muffinsformar och låt svalna i kylen. Räcker till 4-6 små mumsbitar.

Bovetetortillia

Vispa 2 dl vatten och 2 små ägg. Blanda i 2 msk bovetemjöl, 1 msk fröskal och salt i smeten.

Låt svälla 5-10 minuter, smeten ska vara lite tjockare än vanlig pannkakssmet.

Bred ut på bakplåtspapper, rundlar.

Grädda i 200 grader i ca 6 min.

Ugnsbakade aubergineskivor

Aubergine – skivad

Olivolja

Salt

Chili – torrkad och smulad

Ringla rikligt med olivolja över aubergienskivorna och salta och peppra. Baka i ugnen i 200 grader i ca 15-20 min eller tills auberginskivirna fått fin färg och är genombakade. Du kan lägga en bit fetaost över varje skiva eller klicka på lite god röra t ex. broccolihummusen.

Broccolihummus

Kikärtor

Broccoli – kokta eller tinade

Vitlök

Citronsaft

Olivolja

Sesamfrön – rostade i torr stekpanna

Salt och peppar

Mixa ihop lika delar kikärtor och broccoli med övriga ingredienser till en god röra. Smaka av och njut.

Böndipp med lime och spiskummin

Stora vita bönor – kokta eller konserverade

Limejuice

Limeskal

Spiskummin

Olivolja

Salt och peppar

Mixa ihop till en härlig röra och smaka av.

Ärtpesto

Frysta ärtor – tinade

Solroskärnor - mixade till nästan mjöl

Vitlök

Olivolja

Citronsaft och citronskal

Salt och peppar efter smak

Mixa ihop alla ingredienser till en härlig röra.

Kikärtsbiffar 6 stora eller 10 små

250g kikärtor – lagda i blöt minst 10 timmar

½ msk bakpulver

1 – 2 vitlöksklyftor

½ lök

2 msk hackad persilja

1 näve bladspenat

Färsk röd chili

1 ägg

Citronskal och citronsaft

Salt och peppar

Mixa kikärtor i matberedare. Tillsätt resten av ingredienserna i mixa ihop. Forma till biffar och stek i rikligt med smör eller kokosolja.

Marinerade morötter

Morötter – skivade och lätt kokta i saltat vatten

Färsk ingefära – riven ingefära, krama ur vätskan bara vätskan eller använd de rivna också beroende på hur starkt du vill ha det

Röd chili – fint hackad

Olivolja

Citronskal och citronsaft

Blanda ihop dressingen i en stor skål och lägg i de varma morötterna och låt de svalna i dressingen.

Vid servering kan man strö över lite hackad persilja och rostade sesamfrön.

Quinoasallad med spenatdressing

Kokt quinoa – ljummen eller avsvalnad (quinoan kan gärna kokas i buljong)

Klyftad rödlök – bakad i ugnen med lite salt och olivolja

Gröna bönor – lätt förvällda eller tinade från frysen

Granatäpplekärnor

Pumpakärnor – rostade i torr stekpanna

Bladpersilja – grovt hackad

Bladspenat

Spenatdressing: bladspenat, olivolja, citronsaft, citronskal, honung, salt

Blanda ihop salladen och mixa dressingen och ringla över.

Chokladbollar med kokosolja och rawkakao

​100gram rumstempererad kokosolja (eller 50gram smör och 50gram kokosolja)

3dl havregryn

0,75dl kokossocker

3msk raw kakao

2krm vaniljpulver

2msk starkt kaffe

Kokosflingor att rulla i.

Rör ihop och forma till bollar. Rulla i kokosflingor och ställ i kylen en stund.

Rödbetshummus ca 5 dl

1 burk á 400 gr kikärtor eller ca 5 dl hemkokta.

Ca 1 msk citronsaft.
Ca 3 msk olivolja.
1-2 msk tahini/sesampasta (beror på hur mycket du tycker om tahini).
1 stor eller 2 små kokta rödbetor.
Salt och peppar efter smak.

Gör så här:
Mixa ihop alla ingredienser och smaka av med salt och peppar. Känns
hummusen för stabbig, häll i lite mer olivolja eller vatten. Behövs mer syra, ta i lite mer cironsaft.

Böndipp med lime och basilika ca 5 dl.

1 burk á 400 gr stora vita bönor eller ca 5 dl hemkokta.

Skal och juice från 1 lime ( var noga med att den är ekologisk,eftersom du skall använd skalet).
1/2 kruka färsk basilika.
Ca 3 msk olivolja.
Salt och peppar efter smak.

Gör så här:

Mixa ihop alla ingridienserna och smaka av med salt och peppar. Är dippen svår att mixa ihop, häll i lite mer olivolja eller vatten.

Fröknäcke

2 dl mjöl ex bovete eller rismjöl.

3 dl frön ex chia, sesam, pumpa eller solros.
0,5 dl olja.
2 dl varmt vatten.
Salt.

Gör så här:

Blanda de torra ingredienserna, rör i vatten och olja. Bred ut på plåt med bakplåtspapper. Vill du ha ett tunnt knäckebröd, lägg ett bakplåtspapper, över smeten och kavla ut den till önskad tjocklek…

Grädda i 150 grader i nedre delen av ugnen i ca 45 minuter.

AKTIVITETER

Öppet hus - pilates 29/8 10.00-13.00
Passa på att besöka Rosangela och Jorge för att få veta mer om deras tjänster. Pilates i maskin, Pilates på matta, Seniortr...

Vill du lära dig drömtolkning? Var med i en drömgrupp!
​Här får du chansen att dyka ner i dina egna och andras drömmar, och lära dig hur du kan tolka och...

Sommarerbjudande från Jonnie
1:a besöket 595kr för 75min (gäller Behandlande massage och Lotorpsmetoden tom 31 augusti) ​Behandlande massage För dig som vill minska besvär...

Taktil massage
Marie Andrén utför under sommarmånaderna TAKTILA MASSAGE för 595kr ord.pris 730kr En massagebehandling som lugnar ett stressat sinne. Taktil betyder...